Dodaj do koszyka

Gospodarstwo Pana Roberta

Ilość dostępnych sztuk: 22 pęczek

Cena za pęczek: 6 zł

X 600zł/pęczek = 00zł/pęczek

Newsletter

Gospodarstwo Pana Roberta

Certyfikat ekologiczny

Pan Robert prowadzi samodzielnie swoje ośmiohektarowe gospodarstwo położone w województwie świętokrzyskim od 30 lat, od 15 lat poddaje się certyfikacji w firmie Ekogwarancja PTRE. Uprawa warzyw i wyłanianie nowych smaków to jego pasja. Zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego stosuje płodozmian a korzystają na tym zarówno jakość gleby jak i nasze podniebienia, szpinak zmienia swój smak w zależności od tego czy rośnie na miejscu gdzie poprzednio znajdowała się cebula czy marchew. Ku mojemu zdumieniu, ‘pamiętająca’ marchewkę ziemia nadała szpinakowi niezwykły aromat, surowe liście zerwane z grządki są delikatne, lekko kruche, słodkie i mają w tle posmak wiejskiego masła. Pycha!

W gospodarstwie, w którym nie stosuje się innych oprysków jak ekologiczne, praca ręczna ludzi w polu jest codziennością. „50 razy więcej pracy przy pieleniu niż w konwencji ( tak rolnicy ekologiczni nazywają tzw. tradycyjne gospodarstwa, w których stosuje się opryski i nawozy chemiczne) wynika z tego, że nie pryskamy (w domyśle – herbicydami). Ale jest tak, jak powinno być.” – mówi pan Robert. Na ziemi, którą się umiejętnie opiekuje rosną też kalafiory, jarmuż, kapusty, brokuły, marchew, ziemniaki, botwinka, cukinia, dynia Hokkaido, seler, pietruszka, cebula, czosnek, buraczek ćwikłowy, fasole, czarna rzodkiew, kalarepka, ogórki i brukselka. Stojące obok domu stare śliwa i jabłonie też obiecują niepowtarzalne w smaku owoce. 

Produkty Dostawcy

500zł/kg

Seler korzeniowy młody EKO

Gospodarstwo Pana Roberta

420zł/szt.

Rzodkiewka biała EKO

Gospodarstwo Pana Roberta

700zł/kg

400zł/500g

Pęczek marchewek

Gospodarstwo Pana Roberta

600zł/pęczek