Dodaj do koszyka

Ilość dostępnych sztuk: 0

Cena za :

X zł/ = 00zł/

Newsletter

Oliwa Agrigento w naszej ofercie

Co nowego 2017-03-10
Z przyjemnością oznajmiamy, że do naszej oferty dołączyła przepyszna, świeża oliwa extra vergine z regionalnych tłoczni sycylijskich.
 
 
 

Czytaj więcej

Najlepsza na świecie tarta bakaliowa z awokado!

Kuchnia 2017-01-26

Wiedzieliście, że daktyle nazywane są „chlebem życia”? A o tym że migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych świata? Dodajcie do tego jeszcze orzechy nerkowca i wyjdzie to – najlepsza na świecie tarta bakaliowa z awokado!

Czytaj więcej

Pieczony banan w imbirze

Kuchnia 2017-01-13

Niesamowity przysmak na zimowe chłodne wieczory!

Ponieważ od tego tygodnia wprowadziliśmy do naszej(ciągle rozszerzającej się) oferty pyszne banany, chcę się z Wami podzielić pewnym przepisem! Przekąską, którą podpatrzyłam u mojego taty już jako mała dziewczynka :).

Czytaj więcej

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia

Co nowego 2016-12-22

Wszystkim obecnym i przyszłym Klientom Mostfood składamy serdeczne życzenia Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i wszelkiej pomyślności w Nowym 2017 roku.

Czytaj więcej

Zaczynamy nowy rozdział

Co nowego 2016-11-22

Z radością pragniemy poinformować, iż po dłuższej przerwie powracamy z dostawami świeżych, ekologicznych warzyw i owoców odebranych dla Was bezpośrednio u naszych zaprzyjaźnionych rolników.

Czytaj więcej

Dziękujemy

Co nowego 2016-09-14

Drodzy i Szanowni Klienci,

Dziękujemy Wam za cierpliwe oczekiwanie na zakończenie przez nas wakacji.

Zaprowadziły nas one w nowe miejsca i nie wrócimy już do Krakowa i realizacji dostaw.

Czytaj więcej

Orkiszowe, drożdżowe, niezastąpione na lato

Kuchnia 2016-06-19

ciasto z truskawkami i rabarbarem (ale koniecznie wypróbuj je też z borówkami a potem śliwkami – gdy już się pojawią…)

Gdy ogłosiłam wyjęcie z piekarnika kolejnego przysmaku bezglutenowego, Dziecko westchnęło.

- A może by taki placek drożdżowy z kruszonką, z truskawkami na przykład… Ale glutenowy!

 

 

Czytaj więcej

Bezglutenowe Cantucci

Kuchnia 2016-06-13

czyli włoskie ciasteczka z migdałami dwukrotnie pieczone

Kolejny przepis na truskawkowe słodkości? Otóż nie! Dla zrównoważenia intensywności kolorów, jakie nas otaczają z każdej strony i podrzucenia pomysłu na suche ciasteczka, które przewędrują z nami pół Europy w plecaku (małe, lekkie, przechowują się do kilku miesięcy) bo wakacyjny sezon już na najbliższym rogiem, dziś dzielę się z Wami przepisem na tradycyjne włoskie ciastka, cantucci – w wersji bezglutenowej.

Czytaj więcej

Placek z truskawkami

Kuchnia 2016-06-06

soczysty (chociaż piaskowy) i bezglutenowy

Sezon na truskawki rozpoczęty. Można się nimi objadać a kilka dni (tygodni?) zacząć robić przetwory. Truskawki mają, jak zapewne wiecie, wyjątkowo dobroczynny wpływ na kondycję i urodę ludzkiego organizmu, trzeba tylko upewnić się, że pochodzą z uprawy ekologicznej gdzie nie stosowano pestycydów, bo truskawki zachowują ich w mnóstwo i wtedy już nie są zdrowe, wręcz przeciwnie.

Czytaj więcej

A to jest jeszcze pizza?

Kuchnia 2016-05-23

czyli placek drożdżowy bezglutenowy z czosnkiem niedźwiedzim

 

Gdy siedzieliśmy przy stole, jedząc tytułowy placek (nazywany przeze mnie wcześniej bezglutenową pizzą), moje dziewiętnastoletnie (a więc znające się na pizzach) dziecko zapytało:

-A to jest jeszcze pizza?

Pytanie wzięło się stąd, że przez kilka godzin utrzymywała się w domu atmosfera oczekiwania na pizzę. Nie wiedziałam czy mój kolejny eksperyment się powiedzie i czy będzie co jeść na obiad. Postanowiłam zrobić pizzę bez białej mąki, za to na kaszy jaglanej.  

Czytaj więcej

Zupa szczawiowa z soczewicą i czosnkiem niedźwiedzim – wyjątkowy przysmak

Kuchnia 2016-05-16

Zastanawiające, dlaczego tak rzadko piszę o zupach. Może biorę je za pewnik, codzienność każdego domu, który docenia znaczenie jedzenia? A może dopiero dziś pojawiła się wyjątkowa okoliczność – dla mnie, w każdym razie, kuchenne święto. Szczaw!

Czytaj więcej

Bezglutenowe, słone muffinki z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim

Kuchnia 2016-05-09

Mam nadzieję, że zgłębiacie temat pokrzyw i czosnku niedźwiedziego i odkrywacie ich kolejne oblicza – a każde coraz smaczniejsze. Tak jest w każdym razie ze mną, ostatnio zrobiłam muffinki z dużą ilością zieleniny i efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Ja – oczywiście – wciąż bez glutenu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby realizować ten przepis w oparciu o mąki Ślicznych – pszenna razowa, na przykład, z dodatkiem gryczanej – jestem pewna, że efekt będzie równie znakomity. 

Czytaj więcej

Pokrzywa nie tylko parzy ale również leczy i smakuje!

Kuchnia 2016-05-02

Jako dwunastolatka obserwowałam podczas letnich wakacji w Gorcach moją ciocię, która wkładała kostium kąpielowy, wychodziła do ogródka przed domem i chłostała się długimi, najbardziej parzącymi jakie znałam, pokrzywami. Nie tylko ja byłam świadkiem tej kuracji, jaką siostra mojego taty stosowała na gościec stawowy, który ją męczył. Mieszkańcy okolicznych domów stali oparci o płot i podśmiewali się z miastowej pani, która chyba była niespełna rozumu. Nie czułam się z tym dobrze, bo zależało mi, oczywiście, na tym, co sobie będą o mnie myśleć (a szczególnie przystojne góralskie chłopaki), cóż jednak mogłam zrobić?  

Czytaj więcej

Placki leśne wiosenne, z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim

Kuchnia 2016-04-25

Chodzę po lasach ostatnio. Tam czuję się najlepiej. Układam tak zajęcia, żeby móc wyjeżdżać poza miasto. Różne przywożę stamtąd skarby. Czasami to zdjęcia powalonych piłą mechaniczną olbrzymów o zdrowych pniach. Leżą wśród jasnozielonej trawy, kwitnących fiołków i kaczeńców. Przytulone do zeszłorocznych bukowych liści.

Czytaj więcej

Naleśniki sojowe ( bezglutenowe) na słono i na słodko

Kuchnia 2016-04-18

Dziś podzielę się z Wami nową (bezglutenową) wersją naleśników, które panowały w naszej kuchni przez cały weekend. Zaczęło się od poważnej całkiem myśli, a może zrobię naleśniki z mąki sojowej, na słono, z farszem z dyni piżmowej i czosnku niedźwiedziego? To chyba ta wizja połączenia pomarańczowej dyni (której kilka woreczków leży jeszcze u mnie w zamrażalniku) z jasno zielonymi, aromatycznymi liśćmi czosnku była najmocniejszym impulsem.  

Czytaj więcej

Bułeczki bakaliowe

Kuchnia 2016-04-11

drożdżowe, bez glutenu i wegańskie

Ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych i od pewnego czasu eksperymentuję z jego wersjami bezglutenowymi. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne (moim zdaniem) i lekkie bułeczki, które – naturalnie – mają inną konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe (są kruche) ale smakują wyśmienicie i są bardzo atrakcyjne zarówno jako ‘drożdżówka do szkoły’ jak i przekąska do popołudniowej herbaty (zakładam, że na śniadanie jecie ciepłą owsiankę) :)

Czytaj więcej

Pasztet a do niego chrupiące placki

Kuchnia 2016-04-04

wegańskie, bezglutenowe przysmaki

Nawet jeśli pasztety kojarzą się nam głównie ze stołem wielkanocnym (a ten na zdjęciu oczywiście stał na naszym), polecam je gorąco na co dzień, szczególnie osobom, które nie jedzą mięsa albo ograniczają jego ilość. Dlaczego? Powodów jest kilka:

Czytaj więcej

Mazurek wielkanocny

Kuchnia 2016-03-21

bezglutenowy, bezcukrowy i wegański – dla tych, którzy chcą czuć się lekko po Świętach

Chociaż Święta Wielkanocne to nie stół – jednak tradycyjne myślenie daje się mocno we znaki i jemy z tej okazji dużo więcej niż na co dzień.  

Czytaj więcej

Sklep ze zdrowym podejściem,

Co nowego 2016-03-20

czyli holistycznym spojrzeniem na człowieka i jego rzeczywistość.

Tworzymy MOSTFOOD zgodnie z podejściem systemowym, rozumieniem, że każda myśl, słowo i działanie wpływa na cały otaczający nas świat. Staramy się być w pełni obecni w TU i TERAZ, rozglądać z szacunkiem i uważnością dookoła i oferować od siebie to, co podnosi poziom radości i poczucia bezpieczeństwa. Firma powstała w oparciu o nasz potencjał i zaufanie do jego wartości i przydatności dla Was - Klientów.

Na dziś, oprócz wysokiej jakości warzyw i owoców z certyfikatem ekologicznym, oferujemy posiłki dla umysłu, emocji i uczuć (Druga Strona Zamówienia). Mamy nadzieję, że lubicie ich smak.

Czytaj więcej

MADE IN HEAVEN – nowa półka na portalu mymostfood.pl

Co nowego 2016-03-13

Made In Heaven to niepowtarzalne, unikatowe wyroby, tworzone przez pasjonatów.

Radość tworzenia jest ogromna, potrzeba im tylko jednego – odbiorców. Klientów, którzy potrafią rozpoznać i docenić taką właśnie jakość.

Otwierając dziś MADE IN HEAVEN na mymostfood.pl chcemy Wam powiedzieć, że spełnia się nasze kolejne marzenie.

Myśl o tym, aby zbudować most między tymi, którzy wytwarzają, słuchając śpiewu swojego serca i tymi, którzy poszukują produktów ‘prosto z nieba’ – towarzyszy nam od ponad dwóch lat.

Gwarancja Jakości MOSTFOOD jaką przyznajemy tym produktom da Wam pewność, że zostały wykonane z miłością i mają najwyższą jakość.  

Czytaj więcej

A teraz na scenę zapraszam:

Co nowego 2016-03-12

Najmłodsza i Najstarszy, prosimy o oklaski!!!

Ten moment jest szczególny. Wychodzą dziś do Was ze swoimi produktami dwie osoby, których obecność w grupie Dostawców jest dla nas prawdziwym zaszczytem. Najmłodsza, bo debiutuje. Najstarszy, bo był z nami jako pierwszy.

Czytaj więcej

Gdy kobieta idzie za sobą - rozkwita.

Inne 2016-03-08

Rozjaśnia świat i napełnia go wonią spełnienia. Czyni pokój.
Zrobiłam dziś dla Nas bukiet szczególny.
Uplotłam go z postaci znajomych mi kobiet, które robią to,
co kochają najbardziej.
Ich imiona znajdziecie poniżej. Chcecie poznać zapach ich światów?

Czytaj więcej

Czy czerwona kapusta jest niebieska?

Kuchnia 2016-03-06

Sałatka dziś? Na spróbowanie przed Świętami. Bo może macie ochotę wprowadzić coś nowego - dla urozmaicenia - na Wielkanocny stół. Ta sałatka świetnie się komponuje zarówno z wegańskimi pasztetami, jajkami jak i wędlinami (wyobrażam sobie, bo mięsa nie jadam).

Czytaj więcej

Selerowa zapiekanka

Kuchnia 2016-02-28
- Mamusiu, co dziś na obiad?
- Zapiekanka
- O super, uwielbiam zapiekanki. To ja wyjmę chleb...
- Kochanie, ale to będzie inna zapiekanka
- Bułki! Tak, tak! Już wyjmuję bułki!
- Nie, Kochanie to będą zapiekane warzywa w takim dużym naczyniu.
- Ale czy to będzie pyszne?
- To się dopiero okaże:)

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa,

Kuchnia 2016-02-20

w sam raz na chorobowe smutki.

Już od dłuższego czasu staramy się w naszej kuchni ograniczać gluten. Jednak ograniczać a nie jeść zupełnie stanowi znaczącą różnicę. Dlatego obecnie, kiedy nasze ciała są osłabione po chorobie, postanowiliśmy na dwa tygodnie wyeliminować go z naszej diety.

 

Dziś na deser przygotowałam bezglutenową szarlotkę. Polecam :) znika w ekspresowym tempie :)

Czytaj więcej

BEZGLUTENOWE a przy okazji

Kuchnia 2016-02-14

Torcik Walentynkowy Maryli

Jak zapewne zauważyliście, wprowadziliśmy zakładkę BEZGLUTENOWE – po prawej stronie na górze strony http://mymostfood.pl/shop/1.

Dlaczego? Coraz więcej osób zaczyna unikać glutenu. 1% populacji choruje na celiakię, osób z nietolerancją glutenu jest dużo więcej, ludzi przekonanych, że rezygnacja z glutenu odmieni ich życie na lepsze – nie wiem ile, ale to, że wciąż ich przybywa jest dla każdego jasne. Wychodząc im naprzeciw (aby ułatwić zakupy) wydzieliliśmy grupę bezglutenowych produktów.

Czytaj więcej

Druga Strona Zamówienia

Co nowego 2016-02-06

Gdy ludzie się spotykają i zaczynają spędzać czas ze sobą, dzielą się w naturalny sposób tym, co wnoszą w relację i powstaje z tej materii coś nowego.  

Czytaj więcej

Dostawa docelowo gratis

Co nowego 2016-02-06

Słyszeliście kiedykolwiek takie sformułowanie?

My – nie. Niemniej jednak wprowadziliśmy je w obszar komunikacji z Wami, gdyż pozwala nam ono wyjaśnić dwie sprawy.

Dążymy do tego, aby dostawa u MOSTFOODzie była bezpłatna. 

Czytaj więcej

Zamień chemię na jedzenie

Co nowego 2016-02-05

Wiosną 2015 roku poszliśmy za naszym marzeniem, aby dostarczać mieszkańcom miasta uprawiane bez użycia chemii warzywa i owoce. Uruchomiliśmy firmę MOSTFOOD Sp. z o.o.

Czytaj więcej

Idealny na urodziny dziecka - tort jabłkowy

Kuchnia 2016-02-05

Bezglutenowy, wegański, można zrobić z wyprzedzeniem, zawsze dobrze wychodzi, świeczki się świetnie trzymają, smakuje dzieciom i dorosłym, nie sposób się po nim pochorować :)

Tak zdrowy, że właściwie nie ma szans na to, żeby był smaczny. A jednak – trudno się od niego oderwać. Ogromna zaleta – oprócz wymienionych – bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.  

Czytaj więcej

Bakalie, płatki owsiane i mleko sojowe

Kuchnia 2016-02-01

upiecz sobie te zdrowe ciasteczka i przegryzaj do woli

Koniec ferii, dzieci wracają do szkoły, my do pracy. Przekąska między lekcjami? Lekka, sycąca a w dodatku wegańska? O dużej zawartości błonnika, białka roślinnego, mikroelementów. Wspomaga przemianę materii, wspomaga koncentrację, dostarcza energii na długie godziny. O tym, że pyszna, nie wspominam, sprawdźcie sami :)

Czytaj więcej

PYSZNE - NIE DO WIARY

Kuchnia 2016-01-24

bez jajek, cukru i mleka, tak nazywam to daktylowo-dyniowe ciasto

Jeśli macie wielką ochotę na coś słodkiego pysznego, co jest lekkostrawne i wegańskie, zróbcie sobie przyjemność i upieczcie to ciasto.

Czytaj więcej

Czy Marek Grechuta miał rację?

Inne 2016-01-18

„Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy, ważnych jest kilka tych chwil, tych na które czekamy” napisał Marek Grechuta w 1971 roku i od tego czasu znamy i nucimy tę piosenkę, nie zastanawiając się na tym, jak te dwa proste zdania na nas oddziałują. A może warto?

Co tracimy, gdy rezygnujemy z Tu i Teraz? Jakiekolwiek jest?

Czytaj więcej

Najgroźniejsze z Parszywej Dwunastki (Dirty Dozens) są jabłka

ZDROWIE 2016-01-11

wiedzieliście o tym?

Zaglądnijcie na stronę: LINK a znajdziecie tam listę dwunastu warzyw i owoców, które – gdy uprawiane konwencjonalnie – zawierają największą ilość zagrażających zdrowiu pestycydów. Jabłko jest na miejscu pierwszym, piąty rok z rzędu określane jest jako najbardziej niebezpieczne.  

Czytaj więcej

Łyżka mocy czyli jak się rozgrzać i schudnąć

Kuchnia 2016-01-03

Pamiętacie jeszcze o Tradycyjnej Chińskiej Medycynie? Warto po nią znów sięgnąć, nadeszły mrozy i bardzo nam potrzeba elementu Yang, rozgrzewających od wewnątrz potraw. Zjedliśmy mnóstwo pysznych potraw podczas minionych dwóch tygodni. Tyle słodyczy!

Czytaj więcej

Jak co roku?

Inne 2015-12-25

Boże Narodzenie 2015. Choinka i prezenty. Za chwilę Sylwester i Nowy Rok. Szampan i fajerwerki.

Słyszę śpiewające ptaki i widzę kwitnącą różę w ogródku sąsiedniej kamienicy. W lesie dotykam świeżej, zielonej trawy wyłaniającej się spod bukowych liści. Powietrze pachnie ciepłem.  

Czytaj więcej

Drożdżowe pierogi na słono

Kuchnia 2015-12-18

– na święta, na ciepło, na zimno i zamiast kanapki do szkoły /pracy.

To jest przepis uniwersalny, który możecie wykorzystać w dowolnej porze roku i okolicznościach.

Nadzienie do tych pierogów jest przestrzenią do kreacji nowych smaków, dziś podaję tradycyjne, jakie zwykle robię na wigilijny wegetariański stół.

Czytaj więcej

Niespodzianka pachnąca Świętami i Król Jarmuż

Kuchnia 2015-12-12

Już w najbliższy czwartek kolejna osoba dostanie od nas niespodziankę gdyż w odpowiedzi na zaproszenie przysłała swoją historię kuchennego kreowania i jest gotowa podzielić się z Wami tym, co przeżywa w kuchni.

Miłej lektury!

Czytaj więcej

Warzywa, które pachną pasją

Inne 2015-12-12

Zapytałam ostatnio Michała, co sprawia mu największą radość podczas pracy w MostFood. O to, czego się dowiedziałam:

Czytaj więcej

Obiecane niespodzianki już do Was jadą

Kuchnia 2015-12-06

Macie jeszcze czas do 10 grudnia aby zdobyć je dla siebie!

Czytaj więcej

Ekologia wciąga

Dla mam 2015-11-25

Aby się do  czegoś przekonać potrzebuję czasu. Zmiana nawyków mentalnych to proces, który trwa i jestem przekonana, że tylko codzienna, systematyczna praca nad danym przekonaniem może sprawić, że wykształcimy nowy - ten przez nas pożądany. 

Czytaj więcej

Od zabawy kolorami do tarty z brokułami

Kuchnia 2015-11-21

czyli intymne wyznania o kuchennej miłości.

Przykro mi zawsze się robi, gdy słyszę jak ktoś szczerze wyznaje: ‘Wiesz, nie cierpię gotować! To dla mnie prawdziwa udręka musieć coś przyrządzić do jedzenia’.  

Czytaj więcej

Domniemanie niewinności tu nie działa

Inne 2015-11-16

Rozumiem ludzi, którzy nie lubią certyfikatów ekologicznych. Tak naprawdę ich istnienie jest jeszcze jednym objawem chaosu, w jakim znajduje się nasz świat przełomu XX i XXI wieku...

Czytaj więcej

Czy zabiłbyś małego orangutana? A jego matkę?

Inne 2015-11-09

W Indonezji płoną lasy. Azję Południowo Wschodnią zasnuwa dym. Ludziom brakuje tlenu. Coraz więcej międzynarodowych organizacji mówi o największej katastrofie ekologicznej XXI wieku.  

Czytaj więcej

Wybieram siebie, czyli żyję ekologicznie.

Inne 2015-10-26

Krótka i niepolityczna refleksja po wyborach parlamentarnych.

Czytaj więcej

Od tego tygodnia zamówienia można składać do wtorku do godziny 22:00!

Co nowego 2015-10-25

Co z tą kawą, rzucić czy niekoniecznie?

ZDROWIE 2015-10-19

Spotykam ludzi, interesujących się tzw. świadomym odżywaniem zarówno z racji zajmowania się MOSTFOODem jak i przypadkowo. Ostatnio wątek zdrowego jedzenia poruszył pan, odbierający ode mnie pieniądze za parking.

Czytaj więcej

Przepis na jesień bez choroby

ZDROWIE 2015-10-12

czyli Yin, Yang i 5 Przemian

Chłody nadeszły. Włączyłam ogrzewanie i w domu zrobiło się przytulnie i ciepło. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie konieczność wychodzenia na zewnątrz. A tam – zimno, wilgotno, wieje.

 

Czytaj więcej

Podglądanie innego świata, czyli film Wtajemniczeni

Inne 2015-10-05

Film Wtajemniczeni Macieja Kowalczuka, na którego projekcję do kina Pod Baranami organizatorki Najedzeni Fest zaprosiły MOSTFOOD (i jego jabłka oraz gruszki), to dla mnie świat podglądany przez dziurkę od klucza...  

Czytaj więcej

Organiczne = ekologiczne

Co nowego 2015-09-27

Jeszcze lepsze nowości w naszej ofercie.

Od tego tygodnia pojawiają się u nas nowe produkty, kawy i oliwy. Dlaczego je wprowadzamy?

Czytaj więcej

Jesienne smaki i zapachy zamknięte w słoikach

Kuchnia 2015-09-27

czyli kilka prostych przepisów na eko przetwory.

I znów – w odpowiedzi na prośbę jednej z naszych klientek – dzielę się przepisami na niezwykle proste wykonaniu a wspaniałe (moim zdaniem) przetwory, które trzeba zrobić JUŻ TERAZ, bo za dwa, trzy tygodnie – nie będzie już z czego, niestety.

 

Czytaj więcej

O ekologii i samoświadomości

Co nowego 2015-09-17

Dostałam ostatnio wiadomość od jednej z naszych klientek. Podzieliła się swoim odkryciem dotyczącym przedszkoli z tzw. ekologicznym cateringiem. Postanowiła sprawdzić, skąd dostawca posiłków dla maluchów przywozi surowce, które potem serwuje jako ekologiczne przekąski i dowiedziała się (dzwoniąc do niego), że

(…) ekologiczny znaczy dla nich że gotują zdrowo, i co prawda mają swoich dostawców warzyw i owoców ale nie są to dostawcy z żywnością ekologiczną certyfikowaną. (…)

Czytaj więcej

O ziołach

ZDROWIE 2015-09-17

O wyjątkowej roli ziół w życiu człowieka nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Nawet najwięksi sceptycy wcześniej czy później zetkną się z nimi (często nieświadomie) jeśli nie w aptece to w kuchni. Ludzkość od wieków wykorzystuje wyjątkowe właściwości niektórych roślin w celach leczniczych, magicznych i kulinarnych. 

Czytaj więcej

Pies zjadający gruszki

Co nowego 2015-09-13

i do kiedy będziemy przywozić pomidory, czyli co da się przewidzieć a czego nie

Spotykamy się coraz częściej ostatnio z Waszymi pytaniami, Drodzy Klienci, o to, jak długo jeszcze będziemy mieć w ofercie pomidory, cukinie, paprykę, szpinak, śliwy, etc. Jak wiecie, nie jesteśmy źródłem informacji a jedynie mostem pomiędzy naszymi Dostawcami a Wami.

Czytaj więcej

Film instruktażowy

Video 2015-09-11

W tym filmiku pokażemy Ci jak zbudowaliśmy nasz sklep.

O feedbacku słów kilka

Co nowego 2015-09-07

Od tego czwartku wyjeżdżamy do Was już o 11 przed południem - i co WY na to?

Przedłużyliśmy czas przedpołudniowych dostaw, zwróćcie na to, proszę, uwagę podczas składania zamówienia.

Czytaj więcej

Tajemnicze nowości,

Co nowego 2015-08-31

czyli dopiero gdy się wgryziecie, będzie wiedzieć jak to smakuje.

Czytaj więcej

Ziołowe nowości

Co nowego 2015-08-24

To już chyba tradycja:) W tym tygodniu również mamy dla Was kolejną porcję nowości.

Czytaj więcej

Jedz to, co jest!

Co nowego 2015-08-16
Kiedy zaczynałam się interesować zdrowym odżywianiem na każdym kroku spotykałam się z radą, aby przygotowując posiłki korzystać z warzyw i owoców, na które właśnie jest sezon i pozyskiwać je od lokalnych dostawców. 
 
Pomyślałam, że to banalnie proste. Wystarczy pójść na pobliski targ i zaopatrzyć się w kosz warzyw i owoców. Rzeczywistość okazała się jednak bardziej skomplikowana...

Czytaj więcej

Szarlotka z jeżynami,

Kuchnia 2015-08-16

czyli smakołyki rodem z Magurskiego Parku Narodowego.

Przywozimy już jabłka, śliwki i pierwsze gruszki z sadów Pana Ryszarda, pojechałam znów w te przepiękne miejsca na dwa dni, przewędrowałam ścieżkami Magurskiego Parku Narodowego, nawdychałam się ciszy i nawąchałam brzęczenia pszczół wokół kwitnącego dziurawca, napatrzyłam się na jeżyny, bo tyle ich zjadłam, że już więcej się nie dało… Ale trochę przywiozłam ze sobą do Krakowa i dodałam je dziś do starego przepisu na cudownie szybką i słodką szarlotkę bez cukru. 

Czytaj więcej

Ze skórką i z pestkami,

ZDROWIE 2015-08-16

czyli nie odbieraj jabłkom tego, co w nich najlepsze (a masz taką możliwość bo nasze owoce nie znają dotyku chemii).

‘Bo tobie to tak łatwo idzie a poza tym, jak ty obierzesz jabłko, to ono lepiej smakuje’ – przez wiele lat słyszałam jak moje dziecko motywuje mnie do czynności, którą próbowałam przerzucić na młode pokolenie. 

Czytaj więcej

Dlaczego MOSTFOOD ma certyfikat ekologiczny?

Co nowego 2015-08-10

W ciągu ostatniego tygodnia dokonaliśmy kolejnego, bardzo znaczącego kroku w rozwoju MOSTFOODu jako pewnego i wiarygodnego partnera dla swoich Klientów, czyli Dostawców i Odbiorców. Po kontroli, pomyślnie przeprowadzonej przez jednostkę certyfikującą Cobico Sp. z o.o., uzyskaliśmy ekologiczny certyfikat zgodności o numerze PL-03-003468-15-00 w zakresie wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego oraz przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego (etykietowanie).

Czytaj więcej

Podkarpacki sad

Co nowego 2015-08-10

W ostatni piątek spłynęło na MOSTFOOD wiele obfitości. W ten dzień, po raz pierwszy udaliśmy się na Podkarpacie w poszukiwaniu nowych dostawców. Był to dodatkowo wyjątkowy wyjazd, bo udaliśmy się całą trójką i mimo upalnej pogody lepiej tego dnia chyba nie można było spędzić :)

Czytaj więcej

Filmik instruktażowy

Inne 2015-08-10

W poniższym filmiku pokażemy Ci jak zbudowaliśmy nasz sklep:

https://www.youtube.com/watch?v=xHhvmlFcGPw

Czytaj więcej

Po urlopie? Z powrotem w toksycznym powietrzu miasta? A przed nami kolejna fala upałów. W czwartek znów przywieziemy Wam warzywa i owoce, które są optymalną dietą na upały.

ZDROWIE 2015-08-03

Pamiętacie zasadę doktora Bernarda Jensena, którą opisywałam tydzień temu? Twierdzi on, iż dla zachowania dobrego samopoczucia naszą codzienną dietę powinniśmy skomponować z 20% owoców + 60% warzyw a w dodatku ponad połowa z nich powinna być zjadana na surowo. Oznacza to, iż mimo gorącego powietrza, jakim oddychamy, gotowane warzywa mają gdzieś znaleźć miejsce na naszych talerzach. Ale jak je jeść, skoro nasze ciała wołają o ochłodę? Znacie zapewne wiele przepisów na chłodniki i nie o nich chcę dzisiaj pisać.  

Czytaj więcej

Dlaczego warto kupować warzywa w MostFood ?

Dla mam 2015-08-03

Już od trzech lat dużo energii wkładamy w to, aby jedzenie, które spożywamy było pozbawione sztucznej chemii. Różnie nam to wychodzi, zazwyczaj są okresy, kiedy jemy tylko zdrowo, a ja każdego dnia wyszukuję nowe przepisy na sernik jaglany, pasty z orzechów i kręcę domowe mleka roślinne, a bywają także takie tygodnie gdzie jemy dużo pszenicy i słodyczy. Jednak na tyle znam już swoje ciało, że potrafię zaobserwować jak duży wpływ ma na nie to, co jem. Motywacja do zdrowego odżywiania rośnie więc z każdym dniem. 

Czytaj więcej

Zagadka: co ma ze sobą wspólnego pomidor malinowy i borówka amerykańska?

Co nowego 2015-07-27

Dzień pojawienia się w MOSTFOODzie :) I to, że należą do rodziny owoców jagodowych (chociaż pomidor, jako produkt żywnościowy, zaliczany jest do warzyw).

Czytaj więcej

Podróż w Ekologię

Z podróży 2015-07-27

Przez długi czas zastanawiałem się, co tak naprawdę znaczy ekologia, a dokładnie gospodarstwo ekologiczne. Czy wiąże się to tylko ze spełnianiem określonych norm, nieużywaniem zabronionych środków, nawozów i poddawaniem się kontrolom sprawdzającym jakość produktów?

Czytaj więcej

ECO CHOICE, czyli MOJE RESTAURACYJNE MARZENIE

Kuchnia 2015-07-27

Brukiew nadmorska często bywa ostatnio na kamiennym stole w mojej kuchni. Zanim jednak o niej napiszę (zapewne w przyszłym tygodniu) podzielę się z Wami marzeniem, jakie jest ze mną od pewnego czasu. 

Czytaj więcej

Wreszcie są! Przywozimy już dla Was śliwki od Romka.

Co nowego 2015-07-20

Jak bryłki miękkiego bursztynu owinięte w aksamitne, fioletowe pelerynki. A patrząc na nie z innej, pragmatycznej perspektywy – niezwykle skuteczne a przy tym najzupełniej naturalne, pigułki poprawiające trawienie.

Czytaj więcej

Zdrowie odzyskane – czyli przez żołądek do pełnej sprawności

ZDROWIE 2015-07-20

Dylematy dotyczące optymalnej diety doskwierają nam w coraz większym stopniu – ilość wskazówek i porad przyrasta w postępie geometrycznym. Jak się w tym wszystkim połapać? Czy to, co jemy, ma aż tak duży wpływ na nasze zdrowie?

Czytaj więcej

Co nowego w MOSTFOOD

Co nowego 2015-07-02

Pachnące truskawki na przetwory,

coraz słodsze i coraz tańsze – na Targu Pietruszkowym w Podgórzu, już 4 lipca, od godziny 7:30 rano – do wyczerpania.

KONIEC Z DŹWIGANIEM! Wyjątkowo w tym tygodniu również w sobotę  przywieziemy Ci truskawki do domu.

Czytaj więcej

Pierwsza dostawa. 25 czerwca 2015

Z podróży 2015-07-02

Zapiski z Podróży –
czyli co zauważyliśmy
wędrując po Moście

Czytaj więcej

Nowe smaki w rondlu na początek lata a w słoiku na zimowe wieczory.

Kuchnia 2015-07-02

Nad Kamiennym Stołem –
czyli zapiski z kuchni 

Czytaj więcej

OFERTA SPECJALNA: Truskawki

Co nowego 2015-07-01

Pachnące truskawki na przetwory,
coraz słodsze i coraz tańsze – na Targu Pietruszkowym w Podgórzu, już 4 lipca, od godziny 8:00 rano – do wyczerpania zapasów.

KONIEC Z DŹWIGANIEM! Wyjątkowo w tym tygodniu również w sobotę  przywieziemy Ci truskawki do domu.
Już od środy 1 lipca możesz zamawiać, a dostarczymy Ci w sobotę (04.07) wprost do domu w godzinach 8:00 - 11:00

Szczyt sezonu na truskawki mija, taniej już nie będzie.

Czytaj więcej

Zamówienia

Co nowego 2015-06-23

Dziękujemy wszystkim, którzy złożyli zamówienia :)

Zamówienia na kolejny tydzień będzie można składać już od czwartku.

Zapraszamy!

Czytaj więcej

STARTUJEMY !!!

Co nowego 2015-06-18

Wreszcie nadszedł ten czas :) Po wielu miesiącach pracy portal MOSTFOOD jest gotowy. 

Zapraszamy na zakupy!

Czytaj więcej